ISSN 2149-4983 | e-ISSN: 2149-9306
 
 
Cilt : 9 Sayı : 3 Yıl : 2023
 
Test İstek-Sonuç Alma Süreleri Üzerine Bir Gözlem; Hastane Uygulaması []
. 2015; 1(2): 75-79 | DOI: 10.5222/jaren.2015.075  

Test İstek-Sonuç Alma Süreleri Üzerine Bir Gözlem; Hastane Uygulaması

Nilhan Nurlu Ayan1, Hatice Orman2, Serdar Gövenç3, Neval Aksoy1, Halime Erdem1, Nilgün Bireroğlu1, Serdar Türkmen1, Naciye Özden Serin1
1Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya, İstanbul, Türkiye
2Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kalite Koordinatörlüğü, İstanbul, Türkiye
3Ventura Yazılım, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada amacımız; hasta örneğinin hastanemiz içerisindeki yolculuğunda, tanımlayabileceğimiz aşamalarına hedef süreler belirlemek, bu sürelerin gerçekleşme durumunu kontrol etmek, olası sorunu saptamak ve iyileştirici faaliyetleri yerine getirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Farklı başlangıç-bitiş nokta aralıkları için hedef süreler tanımlanmıştır. Belirlenen aralık ve hedef süreler: Barkod-Kan Alma Zamanı (BZ-KAZ)=30 dakika, Kan Alma- Laboratuvara Kabul Zamanı (KAZ-LKZ)=30 dakika, Kabul-Uzman Onay Zamanı (LKZ-UOZ)= 240 dakika, KAZ-UOZ=270 dakika, BZ-UOZ= 300 dakikadır. Laboratuvar Bilgi Yönetim Sisteminden biyokimya-hormon, nefelometre, hemogram, koagülasyon, sedimentasyon, idrar testleri için 1 aylık tüp sayıları ve ortalama süreleri elde edilmiştir. Bu tüpler içinde her bir aralık bileşeni ve tüp grubu için ayrı ayrı; tanımlanan hedef sürelere uyan ve süreleri aşanlar, ortalama süreler, Microsoft Office Excel 2007 programında filtreleme yöntemiyle bulunmuştur.
BULGULAR: Barkodu basılıp, testleri sonuçlandırılmış toplam tüp sayısı 47.327 idi. Tüplerin %56’sına kan alma işlemi sırasında barkod okutulmuştur. Tüm tüpler için belirlenen aralıklardaki hedef süreleri aşan tüp sayıları BZ-KAZ; %12, KAZ-LKZ; %52, LKZ-UOZ; %3, KAZ-UOZ; %14, BZ-UOZ; %22’dir. LKZ-UOZ ve KAZ-UOZ aralıkları için ortalama süreler sırasıyla; 129 ve 210 dakika olup belirlenen hedef süre içerisindedir. BZ-UOZ aralığı için ise sadece polikliniklerden gelen örneklerin belirlenen hedef sürede sonuçlandırıldığı görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Test grupları için belirlenen zaman aralıklarındaki hedef değerlere uyum oranları polikliniklerden gelen örneklerde servislerden gelenlere göre daha yüksek bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: test-istek sonuç alma süresi, hasta güvenliği, düzeltici faaliyet


An Observation on Total Testing Cycle; Practice on a Hospital

Nilhan Nurlu Ayan1, Hatice Orman2, Serdar Gövenç3, Neval Aksoy1, Halime Erdem1, Nilgün Bireroğlu1, Serdar Türkmen1, Naciye Özden Serin1
1Gaziosmanpasa Taksim Education And Research Hospital, Biochemistry Department, Istanbul, Turkey
2Gaziosmanpasa Taksim Education And Research Hospital, Quality Management Department, Istanbul, Turkey
3Ventura Software, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: In this study we aimed to define target time periods to some substeps of the turnaround time in our hospital and assess the realization of these periods and determine the possible problems and make some quality improvements.
METHODS: We defined target time periods for the substeps of turnaround time as follows: Barcode-Collection Time (BT-CT) 30 minutes, Collection-Receipt of Sample (CT-ROS) 30 minutes, Receipt of Sample-Verification (ROS-VT) 240 m, CT-VT 270 m, BT-VT 300 m. We collected the data from Laboratory Information System for the number and mean realization times for biochemistry-hormone, nephelometer, complete and urinalysis.The mean periods both for all substeps and all tube groups which correspond and exceed the target were analyzed by a filtering method in Microsoft Office Excel 2007.
RESULTS: The total number of tubes barcoded and completed was 47.327. 56% of these were determined to be recorded for the collection times. The percent of tubes exceeding the target times were as follows: BT-CT 12%, CT-ROS 52%, ROS-VT 3%, CT-VT 14%, BT-VT 22%. The mean periods for ROS-VT and CT-VT were 129 and 210 minutes respectively and were in the target range for BT-VT period only the outpatient samples were completed in the period corresponding the target.
DISCUSSION AND CONCLUSION: For all test groups the target realization ratio was greater for outpatient samples compared to inpatients.

Keywords: turn around time, patient safety, corrective action


Nilhan Nurlu Ayan, Hatice Orman, Serdar Gövenç, Neval Aksoy, Halime Erdem, Nilgün Bireroğlu, Serdar Türkmen, Naciye Özden Serin. An Observation on Total Testing Cycle; Practice on a Hospital. . 2015; 1(2): 75-79

Sorumlu Yazar: Nilhan Nurlu Ayan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar
 (47 kere görüntülendi)
 (3451 kere indirildi)




Journal of Academic Research in Nursing (JAREN) dergisi; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2015 yılında Haziran ve Aralık aylarında yılda iki kez yayımlanmış olan ve 2017 yılından itibaren Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayınlanmaya devam eden yayınıdır. Dergi; Türkiye Atıf Dizini (Turkey Citation Index), ULAKBİM TR Dizin ve EBSCO CINAHL Complete veri tabanlarında indekslenmektedir.



Copyright © 2022 JAREN