ISSN 2149-4983 | e-ISSN: 2149-9306
 
 
Cilt : 10 Sayı : 3 Yıl : 2024
 
Gebelerin Sağlık Okuryazarlığı ile Sağlık Uygulamaları ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi []
. 2024; 10(3): 188-198 | DOI: 10.55646/jaren.2024.37542  

Gebelerin Sağlık Okuryazarlığı ile Sağlık Uygulamaları ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi

Rabia Atilla1, Nazlı Baltacı2, Reyyan Gürel3
1Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bölümü, Niğde, Türkiye
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bölümü, Samsun, Türkiye
3Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bölümü, Ankara, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada gebelerin sağlık okuryazarlığı, sağlık uygulamaları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışmaya, bir üniversite hastanesinin kadın doğum polikliniğine Eylül 2021 ile Şubat 2022 tarihleri arasında başvuran 224 gönüllü gebe dahil edilmiştir. “Gebe Tanıtım Formu, Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği” verilerin toplanmasında kullanılmıştır.
Bulgular: Bulgular, “Gebelerin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği” puan ortalamasının 112,62±14,03, “Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği” puan ortalamasının ise 130,97±14,66 olduğunu ve her iki ölçeğin toplam puanları arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğunu göstermiştir (p< 0,01, r=0,555). Gebelerin yaşadığı yer, aile tipi, mesleği, eğitim, gelir düzeyi, gebeliğin planlanması, folik asit ve demir ilacı kullanım durumları ile sağlık okuryazarlığı ve sağlık uygulamaları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p< 0,05). Ayrıca evlilik yılı, gebelik, doğum ve çocuk sayısının artmasının, gebelikte sağlık okuryazarlığı ve sağlık uygulamalarını düzeyini azalttığı da tespit edilmiştir (p< 0,05).
Sonuç: Çalışmada, gebelerin yüksek düzeyde sağlık okuryazarlığına ve iyi düzeyde sağlık uygulamalarına sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca gebelik döneminde sağlık okuryazarlığının artması, sağlık uygulamalarının iyileştirilmesi ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, gebelik, sağlık okuryazarlığı, sağlık bilgisi, sağlık uygulaması


An Investigation into Health Literacy, Health Practices and Related Factors in Pregnant Women

Rabia Atilla1, Nazlı Baltacı2, Reyyan Gürel3
1Department of Obstetrics and Gynecology Nursing, Nigde Zübeyde Hanım Faculty of Health Sciences, Nigde Omer Halisdemir University, Nigde, Türkiye
2Department of Obstetrics and Gynecology Nursing, Ondokuz Mayıs University, Faculty of Health Sciences, Samsun, Türkiye
3Department of Obstetrics and Gynecology Nursing, Başkent University, Faculty of Health Sciences, Ankara, Türkiye

Objective: This study aimed to investigate pregnant women’s health literacy, health practices and related factors.
Method: The cross-sectional and descriptive study included 224 volunteer pregnant women who were admitted to the gynecology policlinic of a university hospital between September 2021 and February 2022. “Pregnant Presentation Form”, the “Health Literacy Scale” and “Health Practices Questionnaire in Pregnancy” were used to collect data.
Results: The findings indicate that the mean score of the “Health Literacy Scale” of pregnants was 112.62±14.03, while the mean score of the “Health Practices Questionnaire in Pregnancy” was 130.97±14.66, and there was a significant positive correlation between the mean values for both scales (p< 0.01, r=0.555). A significant association was found between pregnant women’s place of residence, family type, occupation, education, income level, pregnancy planning, use of folic acid and iron medication, and health literacy and health practice (p< 0.05). It also found that women’s health literacy and pregnancy health practices decreased with increasing years of marriage, pregnancy, birth and children (p< 0.05).
Conclusion: The study found that pregnant women had high health literacy and good health practices. Additionally, the increase in health literacy during pregnancy is associated with improved health practices.

Keywords: Nursing, pregnancy, health literacy, health knowledge, health practice


Rabia Atilla, Nazlı Baltacı, Reyyan Gürel. An Investigation into Health Literacy, Health Practices and Related Factors in Pregnant Women. . 2024; 10(3): 188-198

Sorumlu Yazar: Rabia Atilla, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar
 (106 kere görüntülendi)
 (39 kere indirildi)




Journal of Academic Research in Nursing (JAREN) dergisi; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2015 yılında Haziran ve Aralık aylarında yılda iki kez yayımlanmış olan ve 2017 yılından itibaren Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayınlanmaya devam eden yayınıdır. Dergi; Türkiye Atıf Dizini (Turkey Citation Index), ULAKBİM TR Dizin ve EBSCO CINAHL Complete veri tabanlarında indekslenmektedir.



Copyright © JAREN